filmboekhandel.nl
 

Klanten

Wie zijn wij om te zeggen dat ons boek goed is? Dat bepaalt de lezer! Het feit dat we alweer aan de negende druk toe zijn (al meer dan 30.000 exemplaren verkocht!), terwijl we geen enkele noemenswaardige reclame gemaakt hebben, wil zeggen dat we het succes vrijwel geheel aan de mond-tot-mond reclame hebben te danken.

Onze klanten zijn zeer uiteenlopend. Meest zijn het particuliere geïnteresseerden, maar ook filmclubs, filmcursussen, scholen en grote opleidingsinstituten, van MBO- tot universitair niveau, zijn trouwe klanten.

Reacties op het cursusboek

Hieronder vind je een representatieve** selectie uit de spontane reacties die we toegestuurd hebben gekregen (dus zonder dat we om de reacties gevraagd hebben)!

"Het bevat ongeveer de stof van het eerste jaar filmacademie, maar dan met typische Roemer-humor."
ReindeR Rustema, Amsterdam.
"Ikzelf ben bijna 40 jaar actief in de audiovisuele sector (eerst bij de omroep BRT-BRTN-VRT en dan in het 'onderwijs' RITS en Academie Antwerpen) en gebruik dit boek al een aantal jaren als referentiewerk. Telkenmale als ik het ter hand neem denk ik: verdomd - 't is goed geschreven. En dat meen ik."
Johan Dehandschutter,
docent Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
"Het hoofdstuk scenario bevat alles wat ik destijds pas na de filmacademie heb geleerd. En met humor gebracht, dat is ook belangrijk."
Rimko Haanstra.
regisseur/editor (o.a. "Wij Alexander")
"een aanrader voor iedereen die ambieert een eigen film te maken – of wellicht ooit filmregisseur te worden."
"(...) voor mensen met een passie voor film is dit een absolute must!"
"(...) wil ik kwijt dat het écht een goed boek is. Als 'The Filmmakers Handbook' een bijbel is, dan is 'Films Maken' het derde testament. Ik wil méér! (...) Nogmaals mijn complimenten over het boek. Het zal de Nederlandse filmindustrie een aardige boost gaan geven, aangezien er al meer dan 16000 zijn verkocht: al die lezers die voorafgaand nog zo weinig wisten!"
Nils Müller, Warnsveld
"(..) toelating voor de Filmacademie (...) Een week later kreeg ik bericht dat ik was aangenomen. Dat was schrikken! Ik filmde net een jaar! Dus snel uw boek voor de derde keer lezen. En ik moet zeggen dat ik er telkens van leer. Het met vrienden snel even een filmpje schieten (zonder storyboard enzo) gaat zo goed. Doordat ik simpelweg uw aanwijzingen opvolg. Vooral ''de regels kennen en dan overtreden'' spreekt mij erg aan! (Het overtreden-gedeelte vooral...)"
Dennis Lubbers, Brazilië --> Amsterdam
"Nu heeft een student het interessante boek Filmmaken gekocht en de hele afdeling heeft het erover."
Myrthe Vane, Hogeschool INHOLLAND Haarlem
"Ondanks dat er al veel geschreven is over de techniek en mogelijkheden over het filmen, is het erg zoeken naar ter dege kennis over de kneepjes van het vak. [...] Tot dat ik het boek '[Speel]films maken' tegen kwam [...]. Het boek bevat duidelijke informatie met tal aan voorbeelden, voor een schappelijke prijs. Ik ben nog geen beter boek tegen gekomen [...] dan dat van Roemer B. Lievaart. Veel leesplezier en beter filmen!"
René Amiabel, Ami Video Solutions
"Films maken is als boek geweldig en geeft complete recepten voor iedereen die een goede film wil maken"
Peter Zwart, docent film en animatie, Hanzehogeschool Groningen
"Het enige goede boek in het Nederlands over film
Een heel goed boek voor wie zelf wil leren filmen, maar ook voor degene die geinterresseerd in de achtergrond van een goede speelfilm. Niet perse in één keer lezen, maar bij de hand houden voor als je meer informatie nodig hebt over een specifiek onderwerp over films maken. Al met al dus heel compleet, heel professioneel, en toch helder en eenvoudig uitgelegd. Een absolute aanrader."
Anonieme reactie uit Asten op bol.com
"[...] een groots boek
Prachtig boek, pakkend geschreven, helder Nederlands, wil een mens nog meer? [...] Ik ben zelf schrijver en wil me verder gaan toeleggen op scenario's. Uw boek heeft me weer een aantal belangrijke zaken geleerd, waardoor het me steeds beter lukt om met twee verschillende blikken tegelijk naar één en dezelfde film te kijken: niet alleen vanuit het perspectief van de toeschouwer, maar ook vanuit dat van de maker. Zo ziet men dus twee films voor de prijs van één!"
Lloyd Chiza
"Ik wil je ook nog even bedanken voor het schrijven van dit boek want ik leer er echt enorm veel van. Ik heb al een aantal cursussen gevolgd hier en daar maar die verbleken echt bij wat ik hiermee leer, en dat voor maar 20 euro. Wat ik een van de grote pluspunten van het boek vind, is dat droge stof duidelijk wordt gemaakt met real-life facts & voorbeelden. Die verhouding zit ook precies goed in elkaar. Alleen droge stof is saai en alleen maar voorbeelden is ook niet alles."
Lucas Lomans, Rotterdam
"Leuk en leerzaam boek!"
Tino Ruijs, Heeswijk-Dinther
"Het cursusboek 'Speelfilm maken' heeft mij met enorme sprongen vooruit geholpen."
Joep Blox, Dolphin Video Productions
"[...] aan een stuk doorgelezen. Erg leuk vond ik het, en [...] ik sta verbaasd over hoe compleet je boek is, ik ben nog geen dingen tegengekomen die ik mis."
Mieke de Jong,
o.a. scenario's van Tony 10, Oorlogswinter, en Knetter.
"Overigens wil mijn complimenten uitbrengen aan degene die het boekje hebben gemaakt. Op een leuke en ook vooral duidelijke manier beschreven."
Anoniem*
"Hallo Roemer,
Ik heb je boek besteld en ik wil je even heel erg bedanken! Dit is echt hét boek waar ik heel lang naar gezocht heb!

PS Natuurlijk mag je me citeren op de site! Ik zal het boek ook zeker aanprijzen bij de rest van mijn 'filmmaking friends.' Ik blijf hem echt geniaal vinden!"
Mari Sanders, Eindhoven.
"Ik heb uw boek Speelfilms maken met heel veel plezier gelezen. Het is juist zo goed omdat het inderdaad niet de techniek en de gevorderde als uitgangspunt heeft, maar een goede, leuke film maken en wat daarbij komt kijken. En de vele voorbeelden zijn duidelijk en vaak ook hilarisch - kortom: Wát een plezier om zo'n informatief en leuk boek te lezen.

(...)

suggestie: De voorkant van het boek [vijfde druk] oogt straalt uit: saai, technisch (die camera!), 'een soort heroplage van iets uit 1980'... En het boek is precies het tegendeel!!! Kortom: Dit boek heeft een betere uitstraling verdiend!"

Paul Goossen
Reactie Roemer: nieuwe omslag vanaf de zesde druk!
"Ik wilde u op de hoogte brengen van het feit dat de HBO opleiding Communication & Multimedia Design te Leeuwarden (NHL) het boek Speelfilms Maken op de boekenlijst heeft gezet voor het eerste jaar voor het vak film en video. (...) Wij zijn erg tevreden met deze uitgave, (...)"
Remko de Ligt, docent video en vormgeving NHL.
"En we zeggen het nog maar eens: het is een geweldig boek!"
Jan Liefers,
Opleiding Communicatiesystemen Hanzehogeschool Groningen
"Ik ben zelf uitermate te spreken over het boek. Studenten zijn er ook erg blij mee, de prijs is prima, begrijpelijk geschreven en heel erg toepasbaar op het MBO niveau."
Roel Kronenberg, docent Grafisch Lyceum Utrecht
"Ik was vandaag bij een vriend, en hij liet me erg enthousiast een boek zien... het was geschreven door een zekere meneer Roemer... Hij was zo vol lof dat ik dacht: even jou ervan vertellen - altijd leuk als mensen enthousiast raken over je werk, toch?"
Katharina Pohlmann, AT5
"Het enige goede boek in het Nederlands over Film
Een heel goed boek voor wie zelf wil leren filmen, maar ook voor degene die geïnteresseerd in de achtergrond van een goede speelfilm. Niet perse in één keer lezen, maar bij de hand houden voor als je meer informatie nodig hebt over een specifiek onderwerp over films maken. Al met al dus heel compleet, heel professioneel, en toch helder en eenvoudig uitgelegd. Een absolute aanrader."
Anonieme reactie uit Asten op bol.com
"Ik vind Films maken een ongelooflijk praktisch boek voor de beginnende en ook gevorderde cineast. Regelmatig (her)lees ik dan ook één of meerdere hoodstukken. (...) ... een zeer volledig naslagwerk."
Wim Aertgeerts, SKOOP Videogroep Leuven (BE)
"Zeer bedankt voor je prima boek, het leest heel prettig, het is helder voor iedereen en het inspireert tot hoge ambities in de filmwereld!"
een docent audio/visuele vormgeving*
"Heb het boek van mijn goede vriend [...] mogen lenen en lezen en vond het zeer goed. Heel veel "oh, ja's" en andere herkenbare situaties. Zeker geen droge kost! Met vaart en humor geschreven, zonder veel blabla en gouden randjes: gewoon zoals het is."
Mathieu Prins, Heerhugowaard
"Bij deze nog mijn complimenten voor het boek speelfilms maken. Ik ben erg erg blij mee."
Anoniem*
"(...) ben blij met de aankoop! Het is een zeer praktische gids om wegwijs te geraken in de wereld van het filmmaken (op video). Erg nuttig, een prettige aanwinst."
Tim van den Hoff, Hellevoetsluis
"Eindelijk iets dat verder gaat op inhoud van een film/video voor amateurs [...]"
Hans Knikman, Leiderdorp
"Erg leuk boek trouwens."
Armand Simonis, Rotterdam
"Ik kwam in de bibliotheek uw boek tegen en was erg onder de indruk. Een prachtig stukje werk om samen met andere filmliefhebbers te delen. [...] Je ziet het, ik blijf enthousiast!"
Marleen kievit, Middelharnis
"Ik heb als huis tuin en video hobbyist al heel veel plezier beleefd aan dit boek. Mijn filmpjes zijn volgens de kijker niet meer saai en eindeloos zoomen doe ik al lang niet meer."
Raymond Oorthuis, Amersfoort
"Een erg leuk en leerzaam boek wat ik met erg veel plezier heb gelezen. Mijn complimenten hiervoor! Naast de apparatuur die wij voor video-montage verkopen is uw boek uiterst geschikt voor de wat meer geestelijke bagage voor onze klanten."
Frank Schel, Multimediawereld.
"[...] hartstikke leuk. [...] Het beste aan het boek is dat het zo praktijkgericht is. Het deel over acteursregie of hoe de tijd in een draaischema in te plannen bijvoorbeeld, is erg handig. Je appendices zijn briljant. Je gevoel voor humor is erg scherp. Ik ben dus blij met de aanschaf."
Daan Velsink
"[...] al 2 maal gelezen. Hier heb ik veel van opgestoken. Ik [...] raak er niet over uitgepraat."
Niels Alberts, Geleen
"He hallo,
Ten eerste wil ik natuurlijk het boek aanprijzen! Ik ben een student vooropleiding kunstacademie en doe film als hobby. Dit boek is echt te gek en ook de links naar andere sites. [...]"
Joris Rosenhard
"Het boek is erg handig om te gebruiken als beginnende filmer. Alles word tot in de details uitgelegd, alleen jammer dat er weinig voorbeelden worden gegeven uit films. En als er wel voorbeelden worden gegeven dan komen ze uit, vind ik, onbekende films. Maar dit is slechts 1% uit het 100 procent. Een 9,9 dus!"
J. v.d. Elsen, Tilburg (via Bol.com)
"Ooit, toen ik nog een klein nietswetend mannetje was heb ik een reactie geplaatst op Bol.com over dit boek. Over dat er 'veel onbekende titels in staan'. Nu als een wat ouder mannetje kan ik alleen maar zeggen dat het onzin is. Voorbeelden zijn goed, en het boek is geweldig. Je zou bijna kunnen zeggen dat het mijn bijbel is geworden. Op het moment begin ik voor de derde, achtereenvolgende keer, aan het boek. Ontzettend compleet, en helder. Erg goed. Dus mijn reactie mag gewijzigd worden ;)."
J. v.d. Elsen, Tilburg (anderhalf jaar later)
"Perfect voor beginnende filmmakers.
Een prima boek voor beginnende en gevorderde filmmakers. Als docent videotechniek werk ik op een ROC in Noord Brabant en daar wordt het boek intensief gebruikt door 2e en 3e jaars studenten (4e jaars gebruiken het als naslagwerk). Een absolute aanrader."
Rob Dijkstra, docent videotechniek (via Bol.com)
"[...] wil ik u mededelen dat ik u dankbaar ben. 'Films Maken' is voor mij het startschot geweest om me intensief te gaan verdiepen in het maken van films. Dit komt doordat uw boek van begin tot eind relevant is (en dat valt van weinig filmboeken te zeggen; men heeft altijd de neiging uit te wijden over persoonlijke ervaringen die, hoewel ze leuk zijn, weinig te maken hebben met het onderwerp [...])"
Joost Dh., Amsterdam
"Ik heb met kerst uw boek mogen ontvangen. Ik was er direct dol-enthousiast over. Alle aspecten duidelijk uitgelegd, stap voor stap, met een humoristisch randje, wat wel zo plezierig is. [...] Ik vind het boek super."
Ritchie Schoenmakers, Venlo
"Ik heb de afgelopen week tijdens mijn vakantie met veel plezier het boek [...] gelezen. Hierin wordt op een erg duidelijk leuke en heldere manier alle facetten van het film maken beschreven. Ik zou hem dan ook zeker aan iedereen, die meer wil dan alleen maar vakantie filmpjes maken, willen aanraden! Ook na het lezen (wat ik zeker nog meerdere keren zal gaan doen) blijft het natuurlijk een handig naslagwerk. [...] Ik ben weer een stuk wijzer."
"Met belangstelling heb ik genoemd boek gelezen. Voor mij voorziet dit boek in een behoefte. Het boek is volledig, alles is duidelijk beschreven, vlot leesbaar en soms met een humoristische noot. Bovendien vind ik het boek fraai uitgevoerd."
Sietze de Jong, Sneek
"Ik wilde even melden dat ik je boek echt heel erg goed vind! Alles staat er in, en toch is het luchtig geschreven."
Jan Oostdam, Utrecht
Student Film-, Theater- en Televisiewetenschap
"Het mooie aan het boek vindt ik dat alles zo duidelijk is. Ik bedoel, ik ben 14 en ik snap het zelfs. ik heb er heel veel uit geleerd. En omdat het zo leuk geschreven is onthoud je het ook allemaal. Kortom: het is gewoon een topboek."
Daphne Lucker, Roden
"[...] boek is een absolute must voor de serieuze hobbyist en startende prof."
Jan van Galen, Huizen

* Anonieme reacties zijn reacties van mensen van wie we geen expliciete toestemming hebben om hun naam te noemen, meestal omdat we ze niet (meer) konden bereiken.
** We hebben op deze site jarenlang gevraagd om inhoudelijke kritiek en aanvullingen op het boek, maar kritiek is altijd uitgebleven (nog altijd welkom!). Wel enkele aanvullingen en verbeteringen die we meestal ter harte hebben genomen. We hebben dus geen kritische geluiden weggelaten! De ergste kritiek die we ooit kregen was: 'er laten een paar pagina's los'. Sindsdien zijn de pagina's niet alleen gelijmd maar ook genaaid. Wij nemen kritiek serieus...
Update april 2006: correctie op bovenstaande: na zes jaar een eerste negatieve reactie!!! Weliswaar in prachtig cryptisch Nederlands ergens midden in de nacht geschreven, maar toch. Wat waren we trots! Helaas kregen we, toen we er vriendelijk om vroegen, geen toestemming de reactie op de site te plaatsen.