Wát een plezier!
Paul Goossen
filmboekhandel.nl
 

Gratis montagesoftware

De meeste gratis montagesoftware (bijgeleverd bij computer of videokaart) is bedoeld voor vakantiefilmpjes en hebben eenvoud hoog in het vaandel. Deze software volstaat niet voor het monteren van drama of documentaire. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de geluidssporen los te koppelen van het beeld, en er zijn te weinig video- en audiosporen. Professionele software kost echter honderden euro's. Gelukkig is er een rijk middensegment dat voor 99% prima voldoet voor het monteren van eigen films, zoals Adobe Premiere Elements, Pinnacle Studio of Corel VideoStudio. Het kost meestal tussen de 50 en 120 euro. De een is meer op gebruikersgemak gericht, de andere heeft weer meer (technische) mogelijkheden. Zie recensies en vergelijkingen bij PCmagazine of toptenreviews.com.

Hieronder vind je gratis software waarmee je in principe ook uit de voeten kan. Commentaar of aanvullingen? Neem contact met ons op!

  • Jahshaka, gratis Open-Sourcemontagesoftware voor Macintosh/Linux/Windows. Zeker meer dan voldoende mogelijkheden voor de no budget (wannabe) professionele filmmaker! Met videotutorials en "will always stay free". Deze zou ik als eerste uitproberen.
  • Lightworks free, gratis voor Linux/Windows, en ergens in 2014 ook voor Macintosh. Uitgebreide montagesoftware, maar de free versie is wel beperkt, zo kun je bijvoorbeeld niet in HD renderen. Je kunt natuurlijk ook editen met de free versie, en daarna een resing up doen in de betaalde versie, die je per maand kunt activeren voor een klein bedrag; maar ik heb er geen ervaring mee of dat makkelijk gaat. Ik hoor graag ervaringen met dit pakket. Het schijnt iets lastiger te zijn om onder de knie te krijgen.
  • VideoLAN Movie Creator, voor Apple/Linux/Windows. Terwijl ik dit schrijf (begin 2014) nog in ontwikkeling, en alleen nog als betaversie te downloaden. Maar de eerste beelden zien er zeer goed uit: alle mogelijke videoformaten, duidelijke, intu´tieve no-nonsense interface, misschien niet alle mogelijkheden die je wilt (je kunt bijvoorbeeld wel 6 geluidskanalen maken en mixen, maar er is geen preset 5.1 dolby, alleen mono en stereo). Zeker de moeite waard om uit te proberen zodra er een stabiele versie beschikbaar is. Van de makers van de bekende VLC videospeler (die goeie met de oranje-witte pylon als icoon).
  • ZS4 (Zwei Stein). Freeware videosoftware die er in ieder geval op de website uitziet als bruikbare en duidelijke montagesoftware, compleet met heel veel speciale effecten zoals Chroma Key. Wel wordt het al vijf jaar niet onderhouden. Dat is lang. Ze claimen echter elke resolutie van 8x8 t/m 16000x16000 te ondersteunen, dus zelfs QuadHD moet geen probleem zijn als je hardware het trekt. De voorbeeldvideo's en tutorials die er mee gemaakt op de website geven aan dat er qua beeld genoeg mee kan voor serieuze filmmakers. Als iemand dit programma heeft uitgeprobeerd, laat me weten hoe het beviel qua betreft gebruiksvriendelijkheid, mogelijkheden, beperkingen.
  • Debug Mode Wax ziet er simpeler uit om te gebruiken, en kan ook gebruikt worden voor diverse 2D en 3D effecten. Het ziet er ook best wel gedateerd uit, maar wordt her en der nog steeds aanbevolen.
  • Het programma Blender is een gratis 3D designprogramma. Het is een Open-Sourceprogramma, wat betekent dat het voor iedereen vrij is om de software te gebruiken en aan te passen. Het is een zeer krachtig 3D-programma dat vooral, maar niet alleen, door professionals gebruikt wordt, en bevat ook een compositing mode waarmee via nodes (bijv. net als met Apple Shake) een compositie kan worden gemaakt, inclusief kleurcorrectie. Ook kan er gemonteerd worden. Echt een aanrader, al is het wel heel erg ingewikkeld want heel erg geavanceerd. Sommige animatiefilmpjes die er mee gemaakt worden (en die je op de website kunt bekijken) doen qua kwaliteit niet of nauwelijks onder voor Pixar of andere grote studio's, op de resolutie na. Ook kan er gemonteerd worden. Echt een aanrader voor technische mensen die met 3D (animatie) aan de slag willen - en daar kun je dan maanden zoet mee zijn. (Recensie: Robin Hemerik met een beetje van onszelf.)